Ossekoppen

23-06-2011

Voor de tentoonstelling 'Made in Oss. Van vee tot MSD.' heeft de Duitse kunstenaar Ottmar Hörl (Nauheim, 1950) een installatie van 150 ossenkoppen ontworpen die gedurende één maand op diverse gevels in het centrum van Oss zullen hangen. De ossenkoppen verwijzen naar de agrarische en industriële geschiedenis van Oss. 

Ook aan de gevel van ons bureau hangen deze maand een drietal goudkleurige ossenkoppen. Het kunstproject wordt georganiseerd door Museum Jan Cunen en de gemeente Oss, en het is de eerste keer dat het centrum van Oss onderdeel is van een kunsttentoonstelling. 

Over kunstenaar Ottmar Hörl
Ottmar Hörl vindt dat kunstwerken inspiratie en levendigheid moeten uitstralen van het hier en nu. Hoewel verwijzend naar het verleden, moeten ze de technieken van vandaag, zoals massaproductie, tonen.
Het is niet de eerste keer dat de kunstenaar zo grootschalig te werk gaat. Al eerder was er werk van hem te zien in München, Berlijn en Athene. Zijn sculpturen, die vaak levensgroot zijn, maken extra indruk door de grote hoeveelheid ervan. In Neurenberg, de geboorteplaats van kunstenaar Albrecht Dürer, zette hij maar liefst 7000 groene replica's van Durers bekende haas op een plein. Hij veranderde het centrum van de stad in een groen gebied van maar liefst 2500 m2.
Daarnaast hebben de beelden vaak een belangrijke symbolische waarde. In Athene bijvoorbeeld koos hij voor de uil, het teken van de godin Athene, in Berlijn koos hij voor de beer uit de Berlijnse vlag. Deze grootschalige projecten zijn kenmerkend voor het werk van Hörl.
Na de tentoonstelling wordt het werk ontmanteld en nooit meer getoond; een belangrijk aspect van het werk is dat de bezoeker een stuk mee naar huis kan nemen voor een schappelijk bedrag. Het werk van Hörl gaat een relatie aan met de stad. Het zijn projecten die alleen slagen als bewoners meedoen.

Boterstraat 1a, 5341 GH Oss
  |  t 0412‑692031
  |  e architecten@ariens-cs.nl
Volg ons   LinkedIn Portfolio
OmhoogCopyright © Ariëns CS 2018
Error